CZ EN

Aktuální stav regulace hazardu

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo aktuální informace o současném stavu regulace hazardu. Za rok 2014 bylo pravomocně zrušeno přibližně 17 500 automatů. I přes pokles počtu těchto zařízení se oproti roku 2013 podařilo zachovat výběr odvodu z loterií ve výši zhruba 8 miliard Kč a provozovatelé navíc zaslali přibližně 400 milionů Kč Českému olympijskému výboru. O těchto 400 milionů Kč se i přes pokles počtu automatů fakticky zvýšil celkový odvod z hazardu.

„Vyššího výnosu z hazardu jsme dosáhli díky větší efektivitě výběru daní a razantnímu navýšení vymahatelnosti práva,“ řekl ministr financí Andrej Babiš. „Jedná se například o opakované razie Finanční a Celní správy, zintenzivnění a zefektivnění kontrol v provozovnách a ukládání tvrdých sankcí,“ dodal náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má oblast hazardu na starosti.

Ministerstvo financí také přijalo tvrdá opatření proti kvízomatům, tj. technickým zařízením, kdy před zahájením jsou hráčům pokládány jednoduché otázky. Zároveň bylo podáno několik trestních oznámení na provozovatele více než 120 černých heren.

Na podzim minulého roku představilo Ministerstvo financí nový zákona o hazardních hrách, který umožní například získání licence i pro zahraniční subjekty, sníží počet výherních přístrojů, nastaví nová pravidla pro ochranu hráčů a zefektivní výběr daně. Připravovaná novela tak reaguje na skutečnost, že v České republice stále platí zákon z roku 1990, který není schopen reagovat na současný vývoj především na trhu moderních technologií.

Novela zákona již prošla připomínkovým řízením a nejpozději během několika týdnů bude předložena vládě. Vzhledem k mimořádně tvrdým dopadům restriktivních opatření nových zákonů bude také nutné zajistit jejich vymahatelnost. Vymahatelnost práva by měla být zajištěna například vytvořením nového monitorovacího systému, zároveň bude třeba ponechat dostatečný čas pro připojení jednotlivých provozovatelů. Nové zákony je také nutné notifikovat Evropskou komisí. Právě z důvodu notifikace EU a z důvodu vypsání transparentního výběrového řízení na monitorovací systém existuje riziko odložení účinnosti nových zákonů.

Ministerstvo financí proto navrhuje novelu, která zvyšuje odvod z loterií z 20 % na 25 % a zdvojnásobuje místní poplatek za 1 den provozu automatu z 55 Kč na 110 Kč. Předpokládaný dodatečný daňový výnos by činil přibližně 2,5 miliardy Kč. Nicméně pokud bude do 1. ledna 2016 přijat nový zákon a spuštěn Monitorovací systém, pak bude tento návrh nahrazen komplexní úpravou předloženého Zákona o dani z hazardních her.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.