CZ EN

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2013 zveřejněna

Ministerstvo financí zveřejňuje pravidelnou Zprávu o vývoji finančního trhu v roce 2013, ve které shrnuje vývoj a nejdůležitější změny v jednotlivých sektorech finančního trhu v uplynulém roce.

Zpráva o vývoji finančního trhu je zpracovávána pravidelně každý rok a shrnuje nejdůležitější změny v jednotlivých sektorech finančního trhu v uplynulém roce, včetně naznačení vývojového trendu pro další období.

„Během roku 2013 vzrostl celkový objem prostředků použitelných na finančním trhu o 5,3 % na celkových cca 4,4 bilionů Kč“ shrnuje vývoj Martin Pros, náměstek ministra financí odpovědný za agendu finančního trhu. Zpráva dále uvádí, že největší absolutní nárůst (o 112,4 mld. Kč) zaznamenala depozita u úvěrových institucí, která představují 68 % všech prostředků na českém finančním trhu. Pozitivním signálem bylo zlepšení kapitálové přiměřenosti bank na 17,2 % a dosažení druhého nejvyššího ročního zisku v historii. „Klientské vklady slouží bankám více než plně jako zdroj financování bankovních úvěrů, což ve srovnání s jinými zeměmi snižuje závislost bankovního sektoru jako celku na potenciálně volatilních zdrojích z mezibankovního trhu“, doplňuje další silnou stránku tuzemského bankovního trhu Martin Pros. Kvalita úvěrových portfolií bank se oproti minulému roku téměř nezměnila, podíl úvěrů v selhání se pohyboval kolem hodnoty 6 %.

Vedle úvěrových institucí setrval růstový trend také v sektoru penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření. „Tuto formu zajištění se na stáří využívalo na konci roku 2013 cca 5 milionů účastníků, kteří měli u penzijních společností uloženo 282 miliard korun“, dodává Martin Pros. Hlavní index pražské burzy poklesl v průběhu roku 2013 o 4,8 %, na druhou stranu ale nastalo mírné oživení v ostatní části kapitálového trhu. Důkazem je nárůst objemu prostředků v podílových fondech o téměř 15 %. Naopak sektor pojišťovnictví pokračoval ve stagnaci, a to zejména z důvodu mírného propadu segmentu životního pojištění.

Zpráva obsahuje vedle analýzy dalších oblastí finančního trhu a vládního sektoru také výčet hlavních legislativních aktivit Ministerstva financí, které zasáhnou budoucí fungování finančního trhu. Zpráva se podrobně věnuje také zastupování České republiky v pracovních skupinách a výborech na evropské i globální úrovni.

Na konci června bude Zpráva zveřejněna také v anglické jazykové mutaci.

Související informace:

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.