CZ EN

Vyjádření Ministerstva financí k problematice majetkových přiznání

Ministerstvo financí velmi intenzivně pracuje na legislativních změnách, které obsahují zásadní opatření související s bojem proti daňovým únikům. Ty, které je možné implementovat okamžitě, uvádíme ihned do praxe a v nejbližší době pošleme řadu novel daňových zákonů do legislativního procesu. Nežádali jsme o posun termínu u žádné novely či zákona.

Ministerstvo financí požádalo pouze o posun jednoho z nelegislativních úkolů vlády, analýzy k zákonu o majetkových přiznáních. Úkol na zpracování analýzy k majetkovým přiznáním pochází od Nečasovy i Rusnokovy vlády.

Současná vláda však v souladu s koaliční dohodou nebude předkládat zákon o majetkových přiznáních pro všechny občany, ale pouze novelu zákona o střetu zájmů, která zavede elektronické vyplňování a zveřejňování majetkových přiznání politiků.

Majetkové přiznání se bude podávat i ke dni nástupu do funkce. Dále budeme předkládat zákon o prokazování původu majetku (a možnostech jeho odčerpání), který se týká hlavně kompetencí finančního úřadu nebo soudů. Analýza tedy bude zpracována na jiné téma. Ministerstvo financí požádalo o posun tohoto úkolu, aby předložení nové analýzy odpovídalo termínu předložení zákona, který bude na jejím základě připraven. Termín předložení zákona samotného zůstává stejný.

Na analýze Ministerstvo financí intenzivně pracuje. Jelikož se jedná o komplikovanou a právně citlivou problematiku, vedeme v této věci intenzivní diskuse s renomovanými odborníky. Pod záštitou předsedy Ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu České republiky JUDr. Miroslava Antla se z naší iniciativy na dané téma uskuteční 22. dubna odborné kolokvium. Cílem všech zmíněných aktivit Ministerstva financí je, aby výsledný zákon byl ústavně konformní, maximálně účinný a dlouhodobě udržitelný.

Pan premiér tedy patrně hovoří nikoliv o posouvání termínů zákonů, ale analýzy, která byla zadána minulými vládami a již není v souladu s úkoly dohodnutými v koaliční smlouvě.

Mgr. Marek Zeman
Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.