CZ EN

Soud potvrdil zamítnutí žaloby o zaplacení náhrady společnosti Reimann & Sohn ve výši přesahující jednu miliardu korun

Městský soud v Praze jakožto soud odvolací potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který zamítl žalobu proti České republice – Ministerstvu financí o zaplacení náhrady za znárodněný majetek podle dekretu prezidenta republiky o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků.

Žaloba se týkala brněnské textilní továrny Reimann & Sohn (předválečný název „Weiss & Hanák“). V soudním řízení potomek původních vlastníků společnosti Weiss & Hanák požadoval po České republice náhradu ve výši 1 276 000 000,- Kč za majetek, který byl v roce 1945 znárodněn rodině na základě tzv. Benešových dekretů. Na soud se se svým nárokem obrátil poté, co Ministerstvo financí ve správním řízení zamítlo jeho žádost o přiznání požadovaného odškodnění. Žadatel totiž ve vazbě na poválečné restituce neprokázal, že je oprávněnou osobou. Dalším důvodem zamítnutí byl speciální charakter polistopadových restitučních zákonů a také promlčení nároku jeho žádosti o přiznání požadovaného odškodnění.

Ministerstvo financí při soudním sporu opět využilo interní zaměstnance místo externích právníků. „Šetříme tím prostředky daňových poplatníků,“ vysvětlil tento postup ministr financí Andrej Babiš. „Zmíněný soudní spor byl další, ve kterém je Ministerstvo financí, zastoupené vlastními zaměstnanci, úspěšné,“ doplnil náměstek ministra financí pro oblast majetku státu Ondřej Závodský.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.