CZ EN

Příprava elektronické evidence tržeb

Průlom v přístupu k přípravě nového zákona - státní správa spolupracuje na přípravě zákona o elektronické evidenci tržeb s odbornou veřejností

Zástupci Ministerstva financí ČR, Finanční správy ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Hospodářské komory, velkých obchodních řetězců i středních a malých podnikatelů se sešli na panelové diskusi k přípravě věcného záměru zákona o elektronické evidenci tržeb. Šlo o historicky vůbec první setkání zástupců státní správy a odborné veřejnosti na toto téma, které se uskutečnilo 9. července 2014 v sídle společnosti Deloitte pod záštitou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

"Elektronická evidence tržeb je natolik specifická záležitost, která se dotkne široké podnikatelské veřejnosti, že považuji za koncepční, aby v rámci přípravy věcného záměru zákona probíhaly takovéto diskuse. Jsme v procesu přemýšlení a potřebujeme zpětnou vazbu, abychom dokázali postihnout všechny aspekty a rizika, správně předem nastavit parametry celého systému tak, aby nám přinášel požadovaný efekt a zároveň nezatížil podnikatele tam, kde to není nutné", uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Elektronická evidence tržeb je jedním z nástrojů boje proti daňovým únikům, který by měl být zaveden od roku 2016. Finanční správa díky novému systému bude moci on-line sledovat tržby podnikatelů a efektivně postihovat nepoctivce.

"Bez tohoto nástroje nejsme schopni zabezpečit, že v České republice bude rovné konkurenční prostředí v oblasti služeb a obchodu. Po jeho zavedení neplatiči daní ztratí svoji konkurenční výhodu. Budeme se snažit, aby celý systém byl pro podnikatele jednoduchý a co nejméně zatěžující", řekl v diskusi Jiří Žežulka, zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství.

Většina přítomných zástupců podnikatelských svazů a sdružení uvítala navrhovaný koncept elektronické evidence tržeb a vyjádřila záměrům Ministerstva financí svoji podporu s tím, že i nadále je připravena spolupracovat na jeho realizaci.

Ing. Petra Petlachová
Ředitelka odboru komunikace
Generální finanční ředitelství

Ing. Radek Ležatka
Vedoucí Tiskového oddělení
Ministerstvo financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.