CZ EN

Ministr financí Andrej Babiš se setkal s hlavním vyjednavačem dohody o volném obchodu mezi EU a USA

První místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš se dnes v Praze setkal Ignaciem Garciou Bercerem, hlavním vyjednavačem dohody TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) a ředitelem Generálního ředitelství pro obchod při Evropské komisi. Předmětem jednání byl aktuální stav, v jakém se vyjednávání této komplexní obchodní dohody nachází a některé důležité otázky související s procesem její přípravy. Ministr financí Andrej Babiš zároveň vyjednavače informoval o pozici České republiky a ujistil ho o maximální podpoře TTIP.

Mezi hlavní cíle vyjednávané obchodní dohody patří zvýšení objemu vzájemné obchodní výměny, tvorba nových pracovních míst včetně růstu HDP, definování nových mezinárodních standardů a v neposlední řadě zvýšení globální konkurenceschopnosti euroatlantického prostoru jako celku.

„EU a USA společně vytvářejí téměř polovinu světového HDP a skoro třetinu objemu celkového světového obchodu. Přestože jsme si vzájemně největšími obchodními partnery, potenciál naší obchodní spolupráce není zdaleka vyčerpán“, uvedl ministr financí Andrej Babiš. Přetrvávajícími bariérami, které by dohoda měla odstranit, jsou například cla, různé administrativní překážky v podobě rozdílných technických standardů, certifikací či norem, nedostatečně liberalizovaná oblast služeb, ale také omezený přístup evropských firem k veřejným zakázkám v USA.

„Uvědomujeme si, že jde o dohodu mimořádného významu, která usnadní přístup malých a středních firem z České republiky na americký trh, kde v současnosti naráží na překážky nejen celní, ale i regulatorní a byrokratické. Netarifní překážky jsou komplikací například pro automobilový průmysl, který je pilířem naší ekonomiky. Proto jsem pana Bercera ujistil o maximální součinnosti Ministerstva financí ČR“, upřesnil ministr financí.

Ve světle aktuálních změn ve vedení institucí EU i v americkém Kongresu ministr také zdůraznil zájem České republiky na zachování kontinuity v dosavadním vyjednávání a na přikročení k zásadním otázkám vyjednávání. Jako prioritu České republiky označil odstraňování netarifních bariér, nahrazení zastaralé bilaterální investiční dohody s USA a zajištění klíčových zeměpisných označení pro české výrobky na americkém trhu, jako je například „České pivo“.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.