CZ EN

Ministr financí Andrej Babiš navrhl v Lucemburku modernizaci DPH

Ministr financí Andrej Babiš dnes na oficiálním zasedání rady ministrů financí ECOFIN v Lucemburku přednesl návrh na uplatnění institutu přenesení daňové povinnosti (reverse charge) u DPH na veškeré zboží a služby na přechodnou dobu. EU by sledovala náklady a přínosy tohoto postupu, a následně by rozhodla, zda by tato změna měla být zavedena jako obecné pravidlo v rámci EU. Přijetí tohoto návrhu by fakticky vyloučilo podvody s DPH a zjednodušilo dodržování daňových předpisů pro plátce DPH i daňové orgány.

DPH je v současnosti terčem významných daňových podvodů ve všech členských zemích EU. Tyto daňové podvody stojí evropské vlády miliardy eur ročně. Podvody s DPH by mohly být snadno vyřešeny a zvýšené příjmy z DPH investovány do zlepšení konkurenceschopnosti EU. Návrh by zjednodušil podnikání pro převážnou většinu plátců DPH v rámci EU.

EU nedávno zavedla režim přenesení daňové povinnosti pro některé komodity, který pomáhá vládám členských států bojovat proti podvodům s DPH. Tento návrh je krokem správným směrem. Protože se však návrh týká pouze některých komodit, je pro podniky velmi zatěžující. Dodržování daňových předpisů, při kterém se musí rozlišovat mezi podobnými výrobky, které jsou předmětem různých pravidel pro uplatnění DPH, je zatěžující. A podvody s DPH se jednoduše přesunou na jiné komodity.

V režimu přenesení daňové povinnosti se fakticky neplatí žádná DPH za dodávky jiným plátcům DPH, kteří mají nárok na odpočet daně. Tím jsou podvody s DPH znemožněny a dodržování daňových předpisů se zjednodušuje. Tento systém již funguje pro transakce mezi členskými státy EU. Naopak u tuzemských transakcí je DPH zaplacena finančnímu úřadu a příjemce plnění (plátce DPH) pak stejnou DPH nárokuje od finančního úřadu zpět.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.