CZ EN

Ministr financí Andrej Babiš jednal s odboráři o dění v ÚSTR

Ministr financí Andrej Babiš se dnes setkal se zástupci tří odborových organizací působících v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Tématem setkání bylo osvětlení situace kolem dění v Ústavu, které může vyvolávat spekulace o řešeních osobních či personálních sporů v ÚSTR.

Koncem minulého roku se na Ministerstvo financí obrátilo vedení ÚSTR s žádostí o přesun pracoviště mající v působnosti digitalizaci archivů, a s tím souvisejících mzdových prostředků z ÚSTR na Archiv bezpečnostních složek. Ministerstvo financí tuto žádost zamítlo s tím, že odporuje zákonu. Stanovisko Ministerstva financí potvrdil následně i předseda vlády dopisem adresovaným tehdejší ředitelce ÚSTR.

Při přípravě státního rozpočtu na rok 2015 vyšlo Ministerstvo financí vstříc vedení ÚSTR a navýšilo jak počet pracovních míst o 44, tak i objem mzdových a souvisejících výdajů ke zkvalitnění činností daných zákonem č. 181/2007 Sb., o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archívu bezpečnostních složek a zákonem č. 262/2011 Sb. o účastnících odboje a odporu proti komunismu, kteří se budou věnovat zejména dočasnému zajištění inventarizace a kontroly provedení digitalizace a evidence archiválií.

Aniž by však bylo Ministerstvo financí informováno, v současnosti Ústav připravuje hromadné propouštění 22 pracovníků odboru informatiky a digitalizace, přičemž v Archivu bezpečnostních složek uvažuje se zřízením v podstatě identického odboru. Toto jednání podle zástupců odborů vede k obcházení zákona a vedení ÚSTR tím řeší propouštění jemu nepohodlných zaměstnanců. Ministr financí Andrej Babiš se s argumenty odborářů důkladně seznámil a sdělil, že Ministerstvo financí bude hledat takové opatření, které zamezí případnému neefektivnímu vynakládání prostředků státního rozpočtu zajištěných pro jiný účel.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.