CZ EN

Ministerstvo financí sestavilo databázi úhrad veřejného zdravotního pojištění

Ministerstvo financí sestavilo v unikátním projektu databázi údajů o nákladech nemocnic a srovnání úhrad zdravotních pojišťoven. Cílem je zmapování a následné vyhodnocení informací o poskytované zdravotní péči a úhradách v akutní lůžkové péči, která tvoří největší podíl vynaložených prostředků v systému veřejného zdravotního pojištění. Databáze obsahuje finanční toky v pětileté časové řadě v rozsahu téměř 100 miliard korun ročně ve zhruba 150 nemocnicích.

„Tento projekt je unikátní svým rozsahem a strukturou vstupních dat,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš. Databáze obsahuje přes 9 milionů hospitalizací, 100 milionů dokladů a přibližně 500 milionů kódů výkonů, léků a materiálů za období pěti let. „Již první výstupy poukazují na značné rozdíly v úhradách za výkony, nákladech za léky a zdravotnické prostředky a za srovnatelnou péči mezi jednotlivými nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami,“ dodal.

Sestavení databáze je jen počáteční fází dlouhodobého procesu podpory systémových změn v oblasti financování zdravotnictví a zvyšování ekonomické efektivity poskytované zdravotní péče. Data budou dále využívána zejména pro podporu kontrolní a regulační úlohy Ministerstva financí a Ministerstva zdravotnictví, pro zprůhlednění finančních toků mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami, pro zvýšení ekonomické efektivity poskytované zdravotní péče a pro snížení nadbytečných nákladů. Cílem je také optimalizace systému veřejného zdravotního pojištění a podpora společné revizní činnosti zdravotních pojišťoven. Ministerstvo financí proto vytvořilo odbornou pracovní skupinu, která se bude uvedenou oblastí zabývat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.