CZ EN

Ministerstvo financí představilo návrhy opatření v oblasti loterií a hospodaření s majetkem státu

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš spolu s náměstkem Ondřejem Závodským dnes na tiskové konferenci představil návrhy pro zvýšení efektivity výkonu a řízení státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi a pro zlepšení hospodaření s majetkem státu.

V novele loterního zákona se navrhuje sjednocení technických podmínek pro výherní hrací přístroje a interaktivní videoloterní terminály a stanovení maximální částky, kterou je možné za určitou dobu na přístrojích prohrát. Dále pak například zavedení efektivního mechanismu pro zrychlení procesu rušení herních povolení v návaznosti na účinnost obecně závazných vyhlášek.

Ministerstvo financí také pracuje na zcela novém loterním zákoně, který by měl legalizovat, řádně zdanit a regulovat zahraniční internetové provozovatele, zpřísnit správní trestání, zavést koncept zodpovědného hraní či vybudovat centralizovaný monitorovací technický systém, který umožní spravovat veškerá data a údaje v oblasti sázkových her. „Proti nelegálním provozovatelům budeme postupovat nekompromisně. Zpřísníme jejich postihy,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Centrální registr administrativních budov, který by měl poskytovat jednotnou evidenci administrativních budov státu v centrálním systému za účelem optimalizace portfolia nemovitostí státu, v současné době tuto roli neplní. Ministr financí proto vyzval organizační složky státu k doplnění chybějících údajů do systému.

„Centrální registr by měl zvýšit transparentnost při nakládání a správě administrativních budov státu a zároveň přinést úspory. Uděláme vše proto, aby tomu tak skutečně bylo,“ poznamenal náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Z nyní dostupných dat se například podařilo zjistit, že při ideální optimalizaci využití volných prostor ve státních budovách je možno ušetřit až 190 milionů korun za rok, které nyní stát platí zcela zbytečně (úspora více než 50% na placeném nájemném). Mnohonásobnou částku by pak bylo možné získat při efektivním hospodařením s budovami státu, při odprodeji nepotřebného majetku a reinvestováním výnosů do snižování energetické náročnosti stávajících budov či nákupem nových budov s velmi nízkou energetickou náročností.

Mgr. Marek Zeman
Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.