CZ EN

Ministerstvo financí odmítá informace zveřejněné na serveru Kverulant.org

Ministerstvo financí se zaměřilo na systém CRAB v rámci prověrky hospodaření provedené ihned po nástupu Andreje Babiše, která identifikovala neefektivní využívání tohoto systému spuštěného na konci roku 2012 a provozovaného Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

V době nástupu ministra financí systém CRAB nebyl téměř vůbec naplněn, díky úsilí Andreje Babiše a jeho náměstka Ondřeje Závodského je v současnosti v systému již více než 95 % budov a systém tak konečně plní svou funkci. Smlouva na realizaci systému CRAB byla podepsána ÚZSVM, nikoliv Ministerstvem financí, a to za předchozího vedení obou úřadů.

Podle smlouvy uzavřené bývalým vedením ÚZSVM náklady na spuštění systému dosáhly 255 mil. Kč a roční náklady na provoz činí přibližně dalších 60 mil. Kč. Pokud tedy uvažujeme o nákladech do konce roku 2019, lze očekávat celkové náklady přibližně ve výši 615 mil. Kč, nikoli 1,6 mld. Kč, jak je uváděno v tiskové zprávě organizace Kverulant.

Ministerstvo financí se smlouvám na IT z minulosti intenzivně věnuje a kde je to možné, usiluje o jejich přesoutěžení, případně vyjednává se stávajícími dodavateli o slevě. Výsledkem je například 70% úspora v provozních nákladech na provoz Státní pokladny.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.