CZ EN

Ministerstvo financí bojuje proti nelegálnímu hazardu

V poslední době se množí snahy o obcházení zákona o loteriích. Pokud jsou však naplněny základní znaky charakterizující loterie a jiné podobné hry – vklad, náhoda a možnost výhry – jednoznačně dochází k nelegálnímu jednání.

„Stát touto aktivitou přichází o nemalé daňové příjmy,“ řekl ministr financí Andrej Babiš. „K boji s nelegálním hazardem využijeme veškeré dostupné nástroje,“ dodal.

Do této kategorie spadá provozování výherních hracích přístrojů různými občanskými sdruženími bez platného povolení. Tyto subjekty se vystavují riziku správního trestu a fyzické osoby podílející se na nelegálním provozování rovněž trestnímu řízení.

Stejně tak je tomu i u tzv. kvízomatů kombinujících klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami banálního charakteru. I v tomto případě se jedná o nelegální postup provozovatelů těchto technických herních zařízení. Toto jednání může být posouzeno jako správní delikt či trestný čin. V případě trestného činu hrozí provozovateli trest odnětí svobody v délce až 10 let.

„Provozovatele nelegálního hazardu nehodláme v žádném případě tolerovat, jsme připraveni přitvrdit v jejich postizích,“ prohlásil Ondřej Závodský, náměstek ministra financí pro oblast hazardu a majetku státu.

Dalším problémem je obcházení regulace zařízeními na bázi internetu, která prostředím připomínají hernu, ale oficiálně působí pod záštitou internetové kavárny, kdy sázky plynou do zahraničí. Zahraniční sázkové kanceláře nemají od příslušného orgánu uděleno povolení k provozování loterií a jiných podobných her, a proto se v tomto směru jedná o provozovatele nelegální. Není tedy možné sázet (a to ani po internetu) u zahraničních sázkových kanceláří. Sázejícím hrozí vysoká pokuta a zároveň jim nemusí být vyplacena případná výhra nelegálním provozovatelem.

Ilustrační obrázek tzv. kvízomatu naleznete v galerii.

Mgr. Marek Zeman
Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.