CZ EN

Vedení Ministerstva financí za fungování exministra Kalouska záměrně porušovalo zákony

Na základě dílčího interního šetření Samostatného oddělení Mezinárodní ochrana investic a zahraniční pohledávky bylo potvrzeno, že tento resort fungoval v rozporu nejen s platnou pracovněprávní českou legislativou. Na jedné straně kabinet exministra Miroslava Kalouska vědomě zakrýval u některých protěžovaných zaměstnanců například jejich docházku, a to tak, že jim propisoval služební cesty, ke kterým nikdy nedošlo. Služební cesty například měly probíhat celý měsíc. Na straně druhé kabinet zakrýval šikanu na pracovišti Ministerstva financí tím, že nekonal, když se o těchto věcech dozvěděl, čímž porušil pracovněprávní povinnosti zaměstnavatele.

„Jsem naprosto přesvědčen, že Miroslav Kalousek o tomto systému musel vědět, otázkou zůstává, proč resort záměrně takto vedl,“ říká ministr financí Jan Fischer.

Ministr financí Jan Fischer ukončil pracovní poměr Radku Šnáblovi, zejména proto, že nedoložil i přes opakovaná vyzvání zaměstnavatele součinnost k převzetí agendy oddělení, porušoval zákoník práce, např. porušováním pracovní docházky a kvůli jeho výrokům směřujícím na vedení a řízení zaměstnavatele, které byly v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele.

„Za mého působení ve státní správě jsem neviděl resort, který by fungoval v mnoha aspektech tak netransparentně, jako Kalouskovo Ministerstvo financí,“ dodává Jan Fischer.

Dílčí závěry interního šetření ukazují nejen na systémové chyby v řízení resortu, ale i na osobní pochybení vedoucích úředníků Ministerstva financí, v tomto případě jde o silné pochybení na straně personálního útvaru. Ministr financí Jan Fischer zvažuje i personální obměnu a je možné, že se dotkne právě vedení personálního útvaru.

Bc. Ondřej Šrámek
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.