CZ EN

Reálné HDP České republiky bude letos přinejlepším stagnovat

Podle aktuálních dat se reálný HDP v loňském roce snížil o 1,3 %, ekonomika se v průběhu celého roku nacházela v recesi. Z ní by sice již v 1. pololetí 2013 mohla vystoupit, oživování ekonomické aktivity by však mělo být velmi pozvolné. V meziročním srovnání by měl HDP za celý rok 2013 vykázat v nejlepším případě stagnaci.

Ekonomika by v letošním roce měla být tažena čistými vývozy a v menší míře také tvorbou hrubého kapitálu. Společný příspěvek těchto složek k růstu HDP by mohl právě vykompenzovat očekávaný pokles spotřeby domácností. V roce 2014 by se HDP mohl zvýšit o 1,2 %, a to při kladném příspěvku jak zahraničního obchodu, tak i hrubých domácích výdajů.

Průměrná míra inflace by měla meziročně klesnout a dosáhnout pouze 2,1 %,v roce 2014 by pak spotřebitelské ceny mohly vzrůst o 1,7 %. V obou letech by se tedy míra inflace měla pohybovat v blízkosti inflačního cíle ČNB.

Zaměstnanost, která se v loňském roce zvýšila o 0,4 %, letos patrně poklesne o 0,2 %, v roce 2014 by pak měla stagnovat.Míra nezaměstnanosti (dle metodiky VŠPS) by se z loňských 7,0 % měla zvýšit na 7,6 %, k mírnému nárůstu by mohlo dojít i v roce 2014. Růst objemu mezd a platů by v tomto roce mohl dosáhnout 1,4 %, v roce 2014 pak 2,7 %. V obou letech by tak tempo růstu mezd a platů mělo mírně předstihnout dynamiku nominálního HDP.

Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by mohl stagnovat na úrovni mírně přesahující 2 %, a měl by tedy zůstat na udržitelné úrovni. Deficit sektoru vládních institucí by se měl letos snížit na 2,8 % HDP.

Rizika predikce jsou vychýlena směrem dolů. Jde o rizika plynoucí z vnějšího prostředí, a to zejména kvůli poklesu HDP v eurozóně, kam plyne většina českého exportu, o 0,3 %. 

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Související informace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.