CZ EN

Ministerstvo financí uzavřelo dohodu v případě garancí

Vláda schválila usnesení, kterým odsouhlasila smírné řešení sporů vedených v souvislosti s garancemi za předprivatizační závazky a na tomto základě byla podepsána příslušná Dohoda o narovnání sporných nároků z ručení. Česká republika byla žalována v rámci více vnitrostátních sporů o částku dosahující celkem 15 miliard korun, v případné mezinárodní arbitráže jí hrozilo riziko ještě násobně vyšší. Uzavřená dohoda o narovnání znamená povinnost okamžitého ukončení všech sporů protistranou – společnostmi Nesyros Limited a Alde Securities Ltd., Česká republika dle dohody vyplatí 1,38 miliardy korun. Jednání týmu Ministerstva financí o smírném řešení probíhalo více než 2 roky a vstupní nároky protistrany se podařilo výrazně redukovat, v poslední fázi se navíc povedlo navrhnutou částku snížit o 300 milionů Kč. Výhodnost tohoto řešení je podložena řadou expertních posudků, které si Ministerstvo financí nechalo zpracovat.

Současná vláda byla v časové tísni, po nástupu do funkce se ministru financí podařilo vyjednat odložení termínu tak, aby se mohla vláda s řešením seznámit a návrh smíru řádně projednat. Finální dohodu podepsal ministr financí Jan Fischer.

„Dům se bohužel kupuje i s dluhy, proto nám nezbylo, než se s celou situací vypořádat. Výsledná dohoda je, i vzhledem k časovému presu, maximem možného,“ uvedl ministr financí Jan Fischer.

Uzavřením dohody byly eliminovány možné škody v řádu desítek miliard korun.

 

Bc. Ondřej Šrámek,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.