CZ EN

Hospodaření veřejného sektoru se loni zlepšilo, vládní cíl splněn

Ministerstvo financí dnes vydává Fiskální výhled České republiky. V roce 2012 byl celkový deficit vládního sektoru na úrovni 4,4 % HDP. Po očištění o statisticko-účetní operaci zachycující finanční kompenzaci státu s církvemi a náboženskými společnostmi ve výši 59 mld. Kč by deficit dosáhl hodnoty 2,8 % HDP, a to i přes započtení plošných korekcí refundací z EU ve výši dalších 0,3 % HDP. Můžeme tedy konstatovat zlepšení výsledku hospodaření vládního sektoru ve srovnání s rokem 2011 o 0,5 p.b. a splnění rozpočtových cílů vlády.

Na základě deficitu dosaženého v roce 2013 by tak měl být ukončen postup při nadměrném schodku, který s Českou republikou vede Evropská komise. Dlouhodobě udržitelné snížení vládních deficitů pod hraniční úroveň 3 % HDP, kterým je ukončení postupu při nadměrném schodku podmíněno, představuje i nadále stěžejní cíl vlády.

Střednědobý výhled rozpočtu pro roky 2014–2016 předpokládá v podstatě stabilizaci deficitu vládního sektoru na hodnotě 2,9 % HDP v roce 2014 a 2,8 % HDP v následujících dvou letech. Další prohlubování konsolidačního úsilí po roce 2013 bude tedy dočasně odloženo, a to především vzhledem k nepříznivému makroekonomickému vývoji. Nástrojů fiskální politiky bude proto, i když pouze v omezené míře, využito pro dodatečnou podporu hospodářského růstu.

Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.