CZ EN

Tiskové prohlášení ministra financí: Podávám podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů

V minulém týdnu jsem byl osočen a skandalizován nepravdivým tvrzením, že jsem měl telefonicky vyhrožovat vyšetřovateli případu CASA. Po zvážení všech okolností jsem dospěl k názoru, že nestačí tuto pomluvu pouze verbálně odmítnout. Podávám proto podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby prošetřila, jak toto tvrzení vzniklo a jakým způsobem proniklo na veřejnost. Vyšetřování by nemělo být příliš složité. Existují výpisy telefonických hovorů u operátora. Pevně doufám, že existuje i autentická a nesestříhaná nahrávka předmětného rozhovoru. Zjistit osobu, která informovala média, rovněž nemůže být příliš složité. O telefonickém rozhovoru byli informováni pouze tři lidé, já, vyšetřovatel a dozorový státní zástupce. Mně nebylo známo, že vyšetřovatel vyrobil jakýsi záznam a předal ho státnímu zástupci, já jsem to tedy zjevně být nemohl. V úvahu proto připadají pouze vyšetřovatel a dozorový státní zástupce.

Věřím, že takto banální zjištění lze vyšetřit v relativně krátké době a že bude možné celou tuto neuvěřitelnou záležitost brzy uzavřít. Jsem přesvědčen, že prefabrikace pomluvy a její následný únik ze spisu do médií měla jediný cíl: odvést pozornost od zcela zásadních připomínek odborného stanoviska Ministerstva financí, které zpracovalo pro Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny a které logicky vyvracejí nesmyslnou konstrukci obvinění v případu CASA. Jakékoliv mediální spekulace do ukončení vyšetřování nezávislou institucí (GIBS) jsou pouze nástrojem tohoto cíle.


Miroslav Kalousek
ministr financí 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.