CZ EN

Dohoda mezi Českou republikou a Bahamským společenstvím o výměně informací v daňových záležitostech

Zástupci Generálního finančního ředitelství a Ministerstva financí sjednali dne 29. 2. 2012 s Bahamským společenstvím text Dohody o výměně informací v daňových záležitostech.

„Jde již o osmou mezinárodní dohodu s tzv. daňovými ráji, přičemž všechny byly podepsány za současné vlády. Dáváme tak jasně najevo, že boj proti daňovým únikům bereme velmi vážně,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. V loňském roce byly sjednány dohody s Kajmanskými ostrovy, Bermudami, Ostrovem Man, Guernsey, Jersey, Britskými Panenskými ostrovy a San Marinem. Dohoda vstoupí v platnost po schválení Parlamentem ČR a podpisu prezidenta. 

„Cílem výměny informací není jen doměření příslušné daňové povinnosti, ale v prvé řadě prevence daňových úniků a s nimi související finanční kriminality. Uzavřené dohody dopomohou k zamezení daňových úniků v řádu desítek milionů korun ročně“, uvedl Jan Knížek, generální ředitel daňové správy.

Zmíněná dohoda je důležitým právním nástrojem, který umožní daňovým správám smluvních stran získat informace potřebné pro správu daní, včetně těch, které jsou v držení bank a obdobných institucí.

Česká republika tak navazuje na stávající světový trend prohlubování mezinárodní daňové spolupráce a boje proti škodlivým daňovým praktikám, nebo-li trend podpory tzv. transparentní daňové správy. Geografické i praktické rozšiřování tohoto principu daňové správy je v současné době mezinárodní prioritou v daňové oblasti, podporovanou jak Evropskou unií, tak Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nebo skupinou G 20.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

JUDr. Jaroslava Musilová,
tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.