CZ EN

Ministerstvo financí se ohrazuje proti kritice v případu Mostecké uhelné společnosti

Ministerstvo financí považuje za nutné důrazně se ohradit proti mediální kritice, která je proti němu v poslední době vedena kvůli nepřipojení se k trestnímu řízení vedenému ve Švýcarsku. To se týká legalizace výnosů z trestné činnosti v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné společnosti, a.s. (MUS).

Z písemné komunikace mezi justičními orgány Švýcarska, ČR a MF zřetelně vyplývá, že české justiční orgány byly osloveny švýcarskou prokuraturou již v roce 2006. Žádost švýcarského federálního prokurátora ohledně připojení se ČR jako poškozeného subjektu s nárokem na škodu obdrželo Vrchní státní zastupitelství (VSZ) již v květnu roku 2010, Ministerstvo spravedlnosti v červnu 2010.

MF se o této věci dozvědělo poprvé až na přelomu března a dubna 2011. Od té doby se MF přes opakované pokusy nepodařilo získat od VSZ podklady, případně informace, ze kterých by bylo možno dovodit, že České republice vznikla škoda, případně v jaké výši. Až teprve z dopisu Federální státní zástupkyně Švýcarska doručeného 14. října 2011 (tedy deset dní před podáním žaloby, o které bylo MF informováno prostřednictvím médií) se MF dozvědělo základní informace, jakých osob by se možná trestná činnost mohla týkat a z jakých činů by mohly být obviněny s odkazem, že podrobnými informacemi disponuje VSZ.

Aby mohlo MF hájit majetkové zájmy ČR v zahraničí, v tomto případě připojením se jako poškozený k trestnímu řízení  ve Švýcarsku, musí mít k dispozici informace, případně žádost kompetentního orgánu spolu s podklady, na základě kterých by mohlo MF konstatovat, že škoda ČR vznikla. V této souvislosti je MF pouze známo, že orgány činné v trestním řízení minimálně po dobu deseti let prověřují, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k protiprávnímu jednání, což je základním předpokladem pro možný vznik škody. Do současné doby nám není známo, že by v dané věci byla obviněna konkrétní osoba.

MF se nevyhýbá svým úkolům hájit v rámci své kompetence ekonomické zájmy ČR, na druhé straně však nemůže v žádném případě nahrazovat rozhodování, které přísluší pouze orgánům činným v trestním řízení.

Ministr financí se dnes obrací na předsedu vlády a ministra spravedlnosti svým dopisem včetně příloh, které prokazují tvrzení obsažená v této tiskové zprávě. Jsme připraveni intenzivně spolupracovat se státním zastupitelstvím jak v ČR, tak ve Švýcarsku, zároveň však zásadně odmítáme nést odpovědnost za případnou liknavost obou institucí.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.