CZ EN

Ministerstvo financí odmítlo zavázky z dluhopisů města Karlovy Vary

Ministerstvo financí dopisem náměstka Jana Gregora zde dne 27. října zásadně odmítlo požadavky občana Spojených statů amerických Edwarda Davise Fagana na proplacení dluhopisů města Karlovy Vary vydaných v roce 1924. Závazky z dluhopisů jsou totiž promlčeny již několik desítek let.

Pan Fagan se jako spolupracovník, nikoli právní zástupce, vlastníků dluhopisů obrátil na primátora města Karlovy Vary a guvernéra České národní banky s žádostí o možnost ověření pravosti dluhopisů, potvrzení platnosti a proplacení dluhopisů. Později rovněž mediálně vystupoval jako vlastník dluhopisů. Hodnotu jednoho dluhopisu v nominální hodnotě 1000 USD vyčíslil na 920 027,99 USD a podle jeho odhadů celková nesplacená částka přesahuje 0,5 mld. USD.

Ministerstvo financí provedlo pečlivou právní analýzu a rešerši historických dokumentů, které poskytly archív České národní banky a Národní archív. Prostudovalo také právní podklady poskytnuté ze Spojených států amerických. Z analýzy vyplývá, že někdejší Československá socialistická republika se se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně v rámci tzv. tuzemského a zahraničního bloku.

V roce 1946 byla navržena držitelům dluhopisů restrukturalizace. Výměnou za prodloužení konečné splatnosti do 1. ledna 1966 a snížení kupónu na 4 % p.a. se emitent zavázal k dodatečné a postupné úhradě kupónů z válečných let 1938-1945 a stát převzal záruku za závazky z těchto dluhopisů. Od 1. ledna 1952 hradilo náklady dluhové služby Ministerstvo financí. V 80. letech došlo k jednání o finálním vypořádání zahraničního bloku, přičemž vláda ČSSR učinila vstřícnou nabídku tehdejším majitelům dluhopisů s plným vědomím toho, že promlčecí doba již proběhla. Nabídka byla americkou stranou přijata a potvrzena mezinárodní smlouvou.

Nejedná se o první pokus pana Fagana uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou. V již proběhnuvších soudních sporech ve státu New York, ve kterých pan Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později jako žalovaná strana, byly tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Související dokument:

  • Makroekonomická predikce - říjen 2011
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.