CZ EN

Předběžné statistiky ke spořicím státním dluhopisům – 1. část

V pilotní emisi spořicích státních dluhopisů byly uhrazeny objednávky ve výši 20,4 mld. Kč. Největší zájem byl o jednoletý diskontovaný dluhopis, kterého se prodalo 9,5 mld. Kč (46 %). Dalších téměř 9 mld. Kč zájemci směrovali do pětiletého reinvestičního dluhopisu, zbylých 1,9 mld. Kč bylo použito na nákup pětiletého kuponového dluhopisu.

Objednávky uhradilo téměř 33 tisíc domácích fyzických osob, 76 zahraničních fyzických osob a 57 neziskových organizací. Dle objemu objednávek je rozdělení následující: domácí fyzické osoby 20,1 mld. Kč, zahraniční fyzické osoby 45 mil. Kč, neziskové organizace cca 300 mil. Kč. U zahraničních fyzických osob evidujeme 59 % objemu objednávek od občanů Slovenské republiky.

Co se týče fyzických osob, 59 % upisovatelů dluhopisů jsou muži a 41 % jsou ženy. Věk třetiny fyzických osob se pohybuje v pásmu 61 – 70 let. Více než polovina držitelů dluhopisů se nachází v pásmu 51 – 70 let. 

Maximální hodnota objednávky činí 306 mil. Kč, minimální objednávky registrujeme ve výši 1000 Kč. 

Rozdělení četností dle objemu objednávek, další statistiky a podrobnější data výše uvedených statistik budou zveřejněny po zpracování dat příští týden.

Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.