Předběžné statistiky ke spořicím státním dluhopisům – 1. část

• Předběžné statistiky
  • Státní dluhopisy
  • Jednoletý diskontovaný dluhopis
  • Pilotní emise spořicích státních dluhopisů

V pilotní emisi spořicích státních dluhopisů byly uhrazeny objednávky ve výši 20,4 mld. Kč. Největší zájem byl o jednoletý diskontovaný dluhopis, kterého se prodalo 9,5 mld. Kč (46 %). Dalších téměř 9 mld. Kč zájemci směrovali do pětiletého reinvestičního dluhopisu, zbylých 1,9 mld. Kč bylo použito na nákup pětiletého kuponového dluhopisu.

Objednávky uhradilo téměř 33 tisíc domácích fyzických osob, 76 zahraničních fyzických osob a 57 neziskových organizací. Dle objemu objednávek je rozdělení následující: domácí fyzické osoby 20,1 mld. Kč, zahraniční fyzické osoby 45 mil. Kč, neziskové organizace cca 300 mil. Kč. U zahraničních fyzických osob evidujeme 59 % objemu objednávek od občanů Slovenské republiky.

Co se týče fyzických osob, 59 % upisovatelů dluhopisů jsou muži a 41 % jsou ženy. Věk třetiny fyzických osob se pohybuje v pásmu 61 – 70 let. Více než polovina držitelů dluhopisů se nachází v pásmu 51 – 70 let.

Maximální hodnota objednávky činí 306 mil. Kč, minimální objednávky registrujeme ve výši 1000 Kč.

Rozdělení četností dle objemu objednávek, další statistiky a podrobnější data výše uvedených statistik budou zveřejněny po zpracování dat příští týden.

Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Nejčtenější