CZ EN

Monitoring hospodaření obcí za rok 2010

MF provedlo pravidelný monitoring hospodaření obcí za rok 2010. V rámci snahy o větší transparentnost veřejných rozpočtů nově zveřejňuje nejzadluženější obce, u kterých existuje největší riziko platební neschopnosti.

Nejvyšší procentní podíl obcí s rizikovým hospodařením vykazuje Zlínský kraj, kde takto hospodaří každá pátá obec. Nejnižší podíl na rizikovém hospodaření má Jihočeský kraj, kde rizikově hospodaří téměř každá dvacátá.

Do kategorie obcí s vyšší mírou rizika hospodaření bylo nově zařazeno 51 obcí. Dalších 11 obcí se na seznamu objevilo již loni a celkem tak tato nejrizikovější kategorie narostla na 62 obcí, což je o 18 více než minulý rok. Obce s vyšší mírou rizikového hospodaření jsou nejvíce zastoupeny v Karlovarském kraji. V celé ČR se v této nejrizikovější kategorii v roce 2010 nacházelo 39 obcí z 62, jejichž počet obyvatel je v intervalu od 201 do 1000. Čtyřicet obcí se do této skupiny dostalo z důvodu realizace projektů podpořených dotacemi, jiné zase z důvodu chybného účtování, což souvisí s faktem, že rok 2010 byl prvním rokem účetní reformy. Obcím zaslal ministr financí dopis se žádostí o zdůvodnění a o stanovisko zastupitelstva obce. Většina obcí na dopis odpověděla, že chyby v účetnictví již byly napraveny.

Nejvyšší riziko platební neschopnosti ke konci minulého roku trvá u obcí Bublava, Nebanice (okres Cheb), Pohled, Prameny a Rostěnice-Zvonovice. Tyto obce nedisponují dostatečnými rezervami pro včasné uhrazení splatných závazků vzniklých především z důvodu chybných investičních rozhodnutí nebo z nařízeného odvodu za porušení rozpočtové kázně.

Analyzovány byly téměř všechny obce, tedy 6243 z 6245, s výjimkou Podkopné Lhoty a Ostraty, které nepředaly státu svou řádnou účetní závěrku. Důležité je upozornit na fakt, že údaje za rok 2010 nejsou zcela srovnatelné s údaji za roky předchozí, což je způsobeno jinou strukturou rozvahy a změnou způsobu účtování (zejména transferů) od roku 2010.

Více informací naleznete v Předkládací zprávě k Monitoringu hospodaření obcí 2010.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Související informace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.