CZ EN

Rozšíření působnosti finančního arbitra a zřízení Kanceláře finančního arbitra jako organizační složky státu

Dne 1. července 2011 nabyl účinnosti zákon č. 180/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, a který rozšiřuje působnost finančního arbitra na spory ze spotřebitelských úvěrů a na spory z kolektivního investování a zřizuje Kancelář finančního arbitra jako organizační složku státu financovanou ze státního rozpočtu.

K rozšíření působnosti finančního arbitra, představujícího alternativní způsob řešení spotřebitelských sporů, bylo přistoupeno v rámci transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/48/ES, o smlouvách o spotřebitelském úvěru, která ukládá členským státům povinnost zajistit vhodné a účinné postupy pro mimosoudní řešení sporů ze spotřebitelských úvěrů. Obdobná povinnost vyplývá pro oblast kolektivního investování ze směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/65/ES, o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP).

Vzhledem k nutnosti zajistit soulad fungování institutu finančního arbitra a jeho financování s právem Evropské unie, zřizuje zákon také Kancelář finančního arbitra, která bude zajišťovat činnost finančního arbitra coby organizační složka státu financovaná ze státního rozpočtu, resp. z rozpočtové kapitoly Ministerstva financí. Doposud byla činnost finančního arbitra financována z rozpočtu České národní banky, což bylo předmětem opakované kritiky ze strany jak Evropské komise, tak Evropské centrální banky. Právní úprava tak vychází z předpokladu, že zajistit chod instituce mimosoudního řešení sporů v souladu s principy politiky EU pro oblast ochrany spotřebitele na finančním trhu, je primárně povinností státu. V čele Kanceláře finančního arbitra stojí jako vedoucí organizační složky státu finanční arbitr.

Mgr. Ondřej Jakob
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.