CZ EN

Reforma přímých daní a odvodů předložena do vnějšího připomínkového řízení

Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem zdravotnictví předkládá do meziresortního připomínkového řízení Návrh zákona o změně zákonů v souvislosti se zřízením Jednoho inkasního místa (JIM).

Návrh zákona představuje třetí pilíř daňové reformy, tedy reformu přímých daní a odvodů. Jeho cílem je dosažení jednoduchého a přehledného systému, který by přispěl k dlouhodobé stabilitě bez nesystémových zásahů a ke snížení administrativních nákladů daňových poplatníků i státu,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek

 Navrhovaná právní úprava zejména zajistí integraci výběru daní z příjmů, pojistného na sociální zabezpečení a veřejného zdravotního pojistného v rámci JIM. Všechna tato peněžitá plnění se budou počítat z jednoho základu a řídit se budou společnou procesní právní úpravou - daňovým řádem, což ve výsledku bude znamenat zjednodušení při jejich správě, a to jak na straně daňových subjektů, tak na straně správců daně.

Návrh dále obsahuje zásadní věcné změny v úpravě daní z příjmů. Jako příklad lze uvést odstranění několika desítek výjimek a zavedení zaměstnaneckého výdajového paušálu. Cílem těchto opatření je hlavně celkové zjednodušení legislativní úpravy. Předpokládané nabytí účinnosti návrhu zákona je 1. ledna 2013.

V této fázi návrh neobsahuje zdanění loterijních společností, protože jej chceme zavést již od roku 2012. Z toho důvodu jsem podal pozměňující návrh k sněmovnou projednávané novele herního zákona. Pokud nebude schválen, zdanění hazardu bude implementováno do návrhu zákona v souvislosti se zřízením JIM,“ dodal ministr financí.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.