CZ EN

Přípravy nového zákona o rozpočtovém určení daní zahájeny

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes na setkání se zástupci zainteresovaných organizací představil teze k diskusi o novém zákonu o rozpočtovém určení daní (RUD). Promítnou se do něj priority vlády zveřejněné v programovém prohlášení.

„Naším cílem je snížit současný rozdíl (cca 4,5 násobek) mezi „nejchudšími“ obcemi a „nejbohatšími“ městy ve výnosu sdílených daní na obyvatele. Vedle snížení tohoto rozdílu je také důležité nastavit rovné podmínky pro financování statutárních měst. Racionální argument pro zvláštní příjmový koeficient lze vznést pouze u příjmů pro hlavní město, které je zároveň krajem,“ uvedl ministr Kalousek.

„Ke zmírnění rozdílů využijeme prostředků z národních dotačních programů, které jsou administrativně náročné a málo efektivní. Je lépe, pokud se tyto prostředky stanou součástí autonomních příjmů, rozhodovat o nich budou samotné obce a nikoli úředníci z centra,“ dodal ministr. Neoddělitelnou součást diskuse o RUD představuje podle něj i nová konstrukce daně z nemovitosti, která je 100% příjmem obecních rozpočtů.

Mezi další okruhy k diskusi patří:

  • Rozšíření či zúžení portfolia sdílených daní.
  • Omezené rozšíření počtu kritérií, podle kterých se daňový výnos přerozděluje mezi obce (např. demografická struktura, počet žáků základních škol, rezidenční rozloha).
  • Definice „záklopky“, tj. obce a kraje budou automaticky participovat na kladných i záporných efektech spojených s ekonomickým vývojem, ovšem participace na efektech vyplývajících z legislativních změn bude podléhat politickému rozhodnutí (např. dodatečný výnos získaný zvýšením sazby DPH směrovat na úhradu penzijní reformy).
  • Zapojení vyrovnávacích mechanismů dle hospodářské vyspělosti regionu.
  • Motivační prvky a zájem obcí na příznivém podnikatelském prostředí.
  • Míra příspěvku na výkon státní správy v přenesené působnosti.

Setkání se zúčastnili zástupci Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolku pro obnovu venkova, Asociace krajů ČR, poslanci, senátoři i zástupci jiných ministerstev. Ministerstvo financí s nimi počítá při spolupráci na tvorbě nového zákona o RUD. „Společným zájmem je vytvořit dlouhodobě stabilní systém financování rozpočtů územních samospráv, který umožní lepší plánování jejich výdajů,“ sdělil ministr Kalousek.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.