Prohlášení Miroslava Kalouska k dnešnímu vydání Lidových novin

Dovoluji si dementovat dezinformaci, kterou přinášejí dnešní  Lidové noviny v článku ,,Vláda už ví, jak zkrotí drahou elektřinu.“ Článek tvrdí, že kompenzačním nástrojem bude paušální daň na obnovitelné zdroje.

Toto tvrzení je zcela nepravdivé z následujících důvodů:

1. Vláda o takovém návrhu nikdy nejednala.
  2. Ministr financí, který jediný má návrhy daňových zákonů ve své ústavní kompetenci, takovou daň vládě nikdy nenavrhne. Byla by nesmyslná a diskriminační vůči všem alternativním zdrojům jako je biomasa, malé vodní elektrárny, větrné elektrárny. Byla by popřením veškerých snah, které ČR dosud učinila v rámci snahy o zlepšení klimatu.
  3. Předpokládaný výtěžek by zdaleka nepostačoval na eliminaci skokového nárůstu ceny elektřiny, kterou předikuje ERU a proto by ani nebyl schopen ušetřit podnikatele a domácnosti před nepříznivými dopady.
  4. Paušální daň by zvýšila míru přerozdělování a daňovou kvótu země, což není v souladu s programovým prohlášením vlády.

Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV se zcela jistě velmi rychle shodne na co nejefektivnějším řešení předmětného problému. Vydávat však jeden nepovedený nápad za vůli vlády a prezentovat ho veřejnosti jako vládní řešení je manipulace, proti které se ohrazuji. Prosím všechna média, aby ve smyslu mého prohlášení uvedla dnešní dezinformaci Lidových novin na pravou míru.

Miroslav Kalousek
ministr financí a první místopředseda TOP 09