Ministr financí Eduard Janota navštíví Maroko a Libanon

• Eduard Janota
  • Maroko
  • Libanon

Ministr financí Eduard Janota dnes odlétá na pracovní návštěvu Marockého království a Libanonské republiky. Hlavním cílem návštěv je podpis protokolů k vzájemným investičním dohodám a podpora dvoustranných ekonomických vztahů.

V Maroku ministr Janota se svým protějškem Saláhaddínem Mizuárem podepíší protokol k dohodě o podpoře a vzájemné ochraně investic z roku 2001. V Libanonu ministr Janota protokol k dohodě o podpoře a vzájemné ochraně investic podepíše společně s libanonskou ministryní financí Rajjou Hasanovou.

Investiční dohody vytvářejí základní právní rámec pro investiční aktivity investorů jedné smluvní strany na území druhé smluvní strany a zabezpečují ochranu vložených prostředků před neopodstatněnými zásahy ze strany státních orgánů. Oba podepisované protokoly byly sjednány s ohledem na vstup ČR do EU a slaďují české mezinárodně právní závazky s komunitárním právem.

S oběma zeměmi se uplatňují dvoustranné smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Spolu s dohodami o ochraně investic zvyšují právní jistotu investorů a ostatních daňových subjektů obou zemí. Jak ve vztazích s Marokem, tak s Libanonem vytvářejí oba uvedené smluvní dokumenty stabilní základ pro uzavírání budoucích kontraktů. Státy jimi pokládají nezbytný základ pro budoucí aktivity podnikatelů obou stran.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR