CZ EN

Smlouva o převodu evidencí Střediska cenných papírů

Ministerstvo financí a Centrální depozitář cenných papírů, a.s., a uzavřely smlouvu o převodu evidencí zaknihovaných a imobilizovaných cenných papírů doposud vedených Střediskem cenných papírů. „Náročná jednání a několik let trvající přípravy byly v minulých dnech dotaženy do konce, kdy s převodem evidencí vyslovila souhlas také vláda a smlouva byla následně podepsána,“ uvádí náměstkyně ministra financí Klára Hájková.“ Obě strany tak učinily významný krok k zahájení činnosti centrálního depozitáře.

Centrálním depozitářem je akciová společnost, která vede centrální evidenci cenných papírů v České republice, přiděluje cenným papírům mezinárodní identifikační označení (ISIN) a provozuje vypořádací systém. Sloučením registrace investičních nástrojů a vypořádání obchodů s nimi nově umožní vícestupňovou evidenci, která je běžná v ostatních evropských zemích a přispěje ke standardizaci českého kapitálového trhu.

Faktickému zahájení poskytování služeb centrálního depozitáře bude ještě předcházet technická příprava členů burzy a ostatních bank či obchodníků s cennými papíry, kteří se stanou účastníky centrálního depozitáře. Toto bude trvat řádově několik měsíců. Předpokládaným termínem zahájení plnohodnotné činnosti centrálního depozitáře je polovina roku 2010.

„Podpis smlouvy s Ministerstvem financí je pro nás významným milníkem v celém projektu. Pevně věřím, že na jeho konci budeme mít trh transparentnější a těšíme se, že dojde k postupnému snížení nákladů v procesu registrace a vypořádání, k zefektivnění celého procesu a otevře se prostor i k rozšíření nabídky služeb,“ říká ředitelka Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s., Helena Čacká.


Ondřej Jakob, tiskový mluvčí Ministerstva financí

Jiří Kovařík, tiskový mluvčí Burzy cenných papírů Praha, a. s.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.