Ministr financí Eduard Janota podepsal investiční dohodu se Saúdskou Arábií

Ministr financí České republiky Eduard Janota a ministr financí Saúdskoarabského království Ibrahím Abdulazíz Ál-Assáf dnes v Rijádu podepsali Dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi oběma zeměmi.

„Jde o důležitý krok, který vytváří pevný právní rámec pro uskutečňování investic českých investorů v Saúdské Arábii a saúdských v České republice, přispěje k vytvoření hlubších ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi a k rozšíření oboustranných investičních aktivit,“ zdůraznil ministr Janota. Saúdská Arábie investuje velké prostředky do projektů, na nichž by se české firmy mohly podílet. „Nejde však jen o jednostranný proces - v ČR je rovněž vítán investiční kapitál ze Saúdské Arábie a z dalších zemí perského zálivu,“ konstatoval český ministr financí. Dodal, že české strana má současně zájem na dokončení jednání o smlouvě o zamezení dvojímu zdanění mezi oběma zeměmi, která nyní probíhají na expertní úrovni.

Eduard Janota je v Rijádu v rámci pracovní návštěvy, během níž již navštívil Bahrajnské království. V obou zemích jednal se svými protějšky a dalšími představiteli o finančních vztazích ČR s těmito státy a o dalších aspektech jejich vzájemné hospodářské spolupráce.

V Bahrajnu se ministr Janota se svým protějškem šajchem Ahmadem bin Muhammadem Chalífou zabýval možnostmi uzavření smlouvy o zamezení dvojímu zdanění. Eduard Janota a bahrajnský premiér, princ Khalifa bin Salman al Khalifa, rovněž jednali o česko - bahrajnských vztazích a vzájemných investicích v Bahrajnu a v České republice.

Při příležitosti této návštěvy byl definitivně ukončen ratifikační proces dohody o podpoře a ochraně investic. Tímto tato dohoda vstoupila v platnost.

Jak ve vztazích s Bahrajnem, tak se Saúdskou Arábií vytvářejí oba uvedené smluvní dokumenty stabilní základ pro uzavírání budoucích kontraktů. Státy jimi pokládají nezbytný základ pro budoucí aktivity podnikatelů obou stran, což je důležité s ohledem na skutečnost, že Česká republika má zájem o další rozvoj ekonomické a investiční spolupráce s těmito zeměmi.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Fotografie č. 1: Ministr financí Eduard Janota a předseda vlády Bahrajnského království princ Khalifa bin Salman al Khalifa

Fotografie č. 2: Ministr financí Eduard Janota a místopředseda vlády Bahrajnského království šajch Muhammad bin Mubarak Ál-Chalífa