CZ EN

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení ve věci padělané listiny

Ministerstvo financí včera podalo trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, a to poté, co byla ministerstvu doručena žádost o potvrzení připravenosti ministerstva realizovat platbu na základě zjevně zfalšované listiny, dle které se mělo údajně zavázat k odkupu směnek bývalé IPB v celkové výši 6.115.000.000, - Kč.

Padělaná listina je falzem původního dopisu ředitele mezinárodněprávního odboru a agendy převzaté z ČKA Radka Šnábla, který v originálním vyhotovení odmítá jakékoliv plnění nebo ochotu Ministerstva financí v předmětné záležitosti jednat. Padělaná listina naopak obsahuje tvrzení, že Ministerstvo financí dalo této společnosti příslib o odkoupení směnek v plné částce.

Ministerstvo financí proto Policii ČR podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření ze spáchání trestného činu podvodu a žádá každého, kdo se s touto padělanou listinou setkal, aby informoval MF ČR.

Obdobný případ řešilo MF ČR též v nedávné minulosti, kdy byl ministerstvu při jednání o deblokaci libyjského dluhu předán údajný dopis někdejšího ministra financí Ivana Pilipa, který měl potvrdit, že celý dluh byl dle instrukcí MF umořen.

Mgr. Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.