Vyjádření k odhadu výnosu z privatizace ČSA

Deník E15 v článku „ČSA se cení na osm miliard korun“ ze dne 22. 5. 2009 uveřejnil nepravdivou informaci.

V článku se píše v reakci na odhad prezidenta aerolinií Lašáka: „Náměstek ministra financí Ivan Fuksa, který má na starosti hospodaření s majetkem státu, se nicméně drží více při zemi.“ Následuje má údajná citace: „Očekávám cenu v rozmezí od dvou do pěti miliard.“ Rád bych na tomto místě jednoznačně popřel, že bych něco takového řekl na dotaz redaktora E15 či jakéhokoli jiného média. Takový výrok z mé strany nezazněl.

Nemohu si dovolit z pozice prvního náměstka ministra financí jakkoli komentovat částku, kterou by za privatizaci mohl stát obdržet. Sebemenší náznak totiž představuje cenotvornou informaci, kterých se snažím vyvarovat. Cílem není nic jiného, než dosáhnout maximálního výnosu pro daňové poplatníky. Takovýto druh dezinformace mě osobně i profesně poškozuje.

Ivan Fuksa
první náměstek ministra financí