CZ EN

Tiskové prohlášení ministra financí

Ve včerejší zprávě ČTK byla zveřejněna dezinformace, že vláda na svém zasedání zamítla návrh Ministerstva financí na to, aby se příští rok nestanovoval termín přijetí eura. Vláda nic takového zamítnout nemohla, protože Ministerstvo financí nic takového nenavrhovalo.

Projednáván byl společný analytický materiál Ministerstva financí a České národní banky, který ministr financí a guvernér ČNB pravidelně každoročně předkládají vládě, a který se zabývá reálnou konvergencí České republiky k eurozóně a plněním maastrichtských kritérií. Závěry materiálu obsahovaly doporučení, aby vláda v roce 2008 termín přijetí eura nestanovovala, a aby v roce 2009 neusilovala o vstup do systému ERM II. Tak se také stalo a stane. Vláda termín přijetí eura na svém včerejším zasedání nestanovila a v roce 2009 o vstup do ERM II usilovat nebude. Jediné, co se během diskuse stalo, byl fakt, že přestože se tak vláda rozhodla postupovat, nepokládá za vhodné tuto skutečnost explicitně uvést v usnesení vlády.

Tento fakt možná otevřel prostor k zamlžování a dezinterpretacím, které se pak objevily v některých sdělovacích prostředcích. Nezbývá mi proto, než tyto nepravdivé informace dementovat a opakovat, že vláda, tak jak jí navrhovali ministr financí a guvernér ČNB, se včera rozhodla termín přijetí eura nestanovit. Nic jiného jsme vládě nenavrhovali a o ničem jiném se vláda nerozhodovala.

Ing. Miroslav Kalousek
ministr financí ČR

Doplňující informace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.