CZ EN

Ministerstvo financí zveřejnilo Zprávu o vývoji finančního trhu v 1. pololetí 2008

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo Zprávu o vývoji finančního trhu v 1. pololetí 2008 (dále jen „Pololetní zpráva“). Analytická zpráva shrnuje nejdůležitější události uplynulého pololetí a nástin budoucích trendů v jednotlivých segmentech finančního trhu.

Celosvětově byl vývoj na finančních trzích ovlivněn hypoteční krizí, která se z USA rozšířila do dalších zemí a zasáhla finanční trhy po celém světě. Tato globální krize se však na českém finančním trhu v 1. pololetí roku 2008 zásadně neprojevila.

Stabilita českého bankovního sektoru nebyla narušena. Banky v ČR důsledněji posuzují bonitu žadatelů o úvěr, nepoužívají sekuritizaci a minimálně investovaly do problematických aktiv. Další výhodou je významná role klientských vkladů ve financování bank.

Jediným sektorem, kde se v 1. pololetí projevila finanční krize byl kapitálový trh, který má ovšem v ČR malý dopad na reálnou ekonomiku. Akcie na pražské burze během pololetí ztratily měřeno indexem PX téměř pětinu hodnoty. Pokles cen akcií i dluhopisů se negativně projevil i na výkonnosti podílových fondů.

Doplňující informace

    • Pololetní zpráva zveřejněná Ministerstvem financí svým charakterem navazuje na předchozí zprávy o vývoji finančního trhu. Účelem těchto pravidelných zpráv je poskytovat komplexní informace o vývoji finančního trhu za sledované období.
    • Zpráva o vývoji finančního trhu v 1. pololetí roku 2008 - STRUČNÝ SOUHRN

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.