CZ EN

Zvýšení podpory exportu a podnikání

Ministr financí Miroslav Kalousek a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dnes na tiskové konferenci představili konkrétní opatření na zvýšení podpory exportu českých podniků. Tato opatření by měla pomoci zmírnit zpomalení tempa růstu exportně orientované české ekonomiky a přeorientovat vývoz na perspektivní trhy.

Mezi tato opatření prevence a eliminace rizik ze světové krize patří – podpora kapitálu České exportní banky (ČEB), posílení pojistných fondů Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP, které jsou vlastněny státem.

Základní kapitál ČEB bude v této fázi cílově posílen o 1 – 2 mld. Kč, z toho neprodleně o 800 mil. Kč. To vytvoří dodatečný prostor pro poskytnutí státní podpory vývozu o cca 25 – 35 mld. Kč. Umožní to také vytvoření nových produktů ČEB zaměřených na podporu vývozu malých a středních podniků (MSP).

Co se týče činnosti EGAP, zásadním dočasným opatřením ke zvýšení účinnosti úvěrového pojištění je zavedení zvýšení pojistného krytí u všech typů pojištění vývozních úvěrů z dosavadních 95 až na 99%. Tím se snižuje spoluúčast pojištěného na škodě na pouhé 1 % a znamená významný přínos pro snížení rizikovosti exportu a jeho financování jak pro exportéry, tak i pro financující banky. Současně EGAP přichází se zlevněním svých služeb a širší škálou produktů.


Na podporu malého a středního podnikání, na program poskytování záruk za provozní úvěry navrhujeme zajistit prostředky cca 1,1 mld. Kč, a to z následujících zdrojů:

  • Prostředky z Obrátkového fondu Phare a splátek úvěrů poskytnutých ČMZRB (Českomoravská záruční a rozvojová banka) v Operačním programu průmysl a podnikání v minulých letech. Tyto prostředky lze zajistit ve výši 600 mil. Kč.
  • Dividendy, vyplácené ČMZRB svým akcionářům v celkové výši 562 mil. Kč. Z této částky stát obdrží 388,6 mil. Kč.

Výše uvedenou částku cca 1,1 mld. Kč navrhujeme vložit do záručního fondu spravovaného ČMZRB a v rámci již vládou schváleného programu vyhlásit opatření  pro poskytování záruk za provozní úvěry MSP v průmyslu a stavebnictví jako subdodavatelům a finálním dodavatelům s přednostním zaměřením dodávek pro export, a to především se zapojením ČEB a EGAP. Tento program lze zahájit (v souladu s výzvou ostatních programů MPO na podporu MSP) k 1.2.2009, s tím, že prostředky z dividend budou zapojeny po jejich vyplacení bankou, tj. v průběhu května.

Ještě v letošním roce dojde k posílení rozpočtu PGRLF (Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond) minimálně o 300 mil. Kč, což umožní zvýšit dostupnost investičních úvěrů pro MSP v zemědělství.

Dalším krokem je připravovaná změna zákona č.58/1995 Sb. o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Změna zákona umožní, aby státem  podporované úvěrování vývozu poskytovaly i komerční banky prostřednictvím tzv. mechanismu vyrovnávání úrokových sazeb. Tím se podstatě zvýší celková obslužnost financování českého exportu a zvýší počet českých vývozců využívajících státem podporované financování vývozu.


Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF ČR
Mgr. Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí MPO

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.