Ministr financí ČR Miroslav Kalousek jednal se svým hongkongským protějškem

Oboustranný zájem České republiky a Hongkongu na posílení spolupráce mezi oběma státy potvrdilo dnešní setkání ministra financí ČR Miroslava Kalouska s jeho hongkongským protějškem Johnem Tsangem.

Návštěva ministra Tsanga se uskutečňuje v souvislosti s  otevřením nové regionální kanceláře HKETO (Hong Kong Economic and Trade Office) v Berlíně s působností pro region střední Evropy, včetně ČR. Kromě ministra Kalouska se setkal s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou, navštívil Burzu cenných papírů Praha a zúčastnil se podpisu Memoranda o spolupráci mezi Českou advokátní komorou a The Law Society of Hong Kong.

Součástí delegace je početná podnikatelské mise, jejímiž členy jsou vysoce postavené osoby z hongkongských obchodních a finančních kruhů. V rámci návštěvy se konalo i podnikatelské fórum organizované Hongkongskou radou pro rozvoj obchodu.

ČR si je vědoma významu Hongkongu jako významného obchodního a finančního centra východní Asie. Jeho postavení je velmi vhodné zejména pro spolupráci na trhu Číny. Hongkong se může stát prostředníkem mezi ČR a ČLR např. při hledání investičních příležitostí. ČR se rovněž jako člen Evropské unie podílí na tvorbě její obchodní politiky a podporuje novou strategii EU vůči Hongkongu z roku 2006.

Ministr Tsang v rámci své cesty do Evropy rovněž navštívil Slovinsko a Rakousko. Jeho postavení v hongkongském kabinetu odpovídá pozici místopředsedy vlády - řídí tři ekonomické resorty, v jejichž gesci jsou veškeré ekonomické, finanční, obchodní a měnové záležitosti. Představuje druhého nejvýznamnějšího člena vlády Hongkongu. Ta je nyní v prvním roce  svého pětiletého volebního období, které započalo 1. července 2007.