CZ EN

Spolupráce mezi Českou republikou a Republikou Baškortostán trvale roste

Česká republika je na prvním místě mezi zahraničně obchodními partnery Baškortostánu a v loňském roce dosáhla rekordní úrovně více než jedné miliardy USD. Uvedl to vicepremiér této republiky Ruské federace, ministr průmyslu, investiční a inovační politiky Jurij Pustovgarov. Baškirský přestavitel se dnes v Praze zúčastnil zasedání pracovní skupiny pro spolupráci mezi ČR a Republikou Baškortostán.

J. Pustovgarova přijal ministr financí Miroslav Kalousek, jehož resort je gestorem spolupráce za ČR s Baškortostánem, kterému je v rámci Strategie prosazování obchodně ekonomických zájmů České republiky v Ruské federaci přikládán velký význam.

Ministr Kalousek ocenil výsledky dosažené ve vzájemné spolupráci a vyslovil přesvědčení, že bude mít i do budoucna vzestupnou tendenci. Ministerstvo financí jakož i další odpovědné státní instituce k tomu přispějí podporou obchodu, investic, jakož i malého a středního podnikaní.

Baškirský vicepremiér na zasedání pracovní skupiny i na setkáních s představiteli českých ekonomických resortů za hlavní možnosti v další spolupráci označil zpracování zemědělské produkce, lesnictví a zpracování dřeva, jakož i strojírenství. Nadále se bude pokračovat i v budování farem živočišné výroby na klíč, obnově tramvajové sítě v hlavním městě Baškortostánu Ufě, zateplování budov s využitím nových technologií a izolačních materiálů, jakož i ve výstavbě Učalinské vápenky a cementárny.

Dalším krokem v rozvoji vzájemných styků s Baškortostánem se stane Česká národní výstava, která se uskuteční ve dnech 17. - 20. června v Ufě. Už nyní je na ní přihlášeno přes 60 českých vystavovatelů. Její součástí budou obchodní konference a kulaté stoly, které poskytnou příležitost pro navázání přímých styků mezi podnikateli z obou zemí. 

Ministr Kalousek vyslovil přesvědčení, že si Česká republika na baškirském trhu udrží dobrou pověst, kterou si získala již v minulosti, a bude i nadále vnímána jako spolehlivý obchodní partner.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.