CZ EN

Memorandum o porozumění mezi ČR a Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj

PRAHA 25. ŘÍJNA  -  Prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Jean Lemierre a ministr financí ČR Miroslav Kalousek podepsali dnes ráno Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a EBRD. To odráží především skutečnost, že ČR přestává být příjemcem pomoci banky a naopak ji začne poskytovat (tzv. graduaci z operací EBRD).  Memorandum současně zakládá rámec pro rozvinutí spolupráce mezi ČR a EBRD v budoucích letech při hledání společných obchodních příležitostí na třetích trzích.

Česká strana při jednáních ocenila šestnáctileté působení EBRD v ČR a to zejména pokud jde o některé projekty ve finančním sektoru. Jako správná též  byla oceněna orientace banky na společné projekty se soukromou sférou a méně na transakce se sektorem veřejným. Prakticky všechny projekty banky realizované v ČR byly úspěšné.

Jean Lemierre označil graduaci za důkaz  úspěšného procesu transformace ČR jakožto první ze středo a východoevropských členských zemí EBRD. ČR tak byla prohlášena za otevřenou tržně orientovanou ekonomiku splňující požadavky EBRD v tomto směru. Graduace nabude účinnosti ke konci roku 2007.

Hlavním tématem rozhovorů byly nicméně zejména otázky budoucího směřování spolupráce ČR a EBRD. Jejich dosavadní vzájemná součinnost přinesla pro obě strany mnoho zkušeností na trzích, kde má Česko tradičně silné postavení a značné know-how.

Graduace, kterou umožnil významný ekonomický pokrok v transformaci české ekonomiky a společnosti v uplynulých téměř dvou desetiletích, by měla pomoci českým podnikům a finančním organizacím nalézt nové obchodní příležitosti. Jednu z těchto příležitostí bude znamenat např. Fond EBRD pro západní Balkán, do nějž ČR jako jedna z jeho zakládajících zemí přispěla částkou 500 tisíc eur v roce 2006 a dalších 1,5 mil. eur poskytne ještě do konce letošního roku.  Jde o konkrétní výraz změny pozice ČR vyplývající z její nadcházející graduace z nových operací banky.

Budoucí aktivity EBRD se mají týkat především západního Balkánu, Ruské federace, Kavkazu, Střední Asie  a Mongolska. Se zájmem se setkal i český návrh přednesený na letošním Výročním zasedání EBRD v Kazani, aby se činnost banky záhy začala orientovat i na další nové trhy jako například na Turecko.

 

Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.