CZ EN

Generální dohoda o spolupráci mezi MFČR a ČSÚ otvírá cestu ke snížení administrativní zátěže

Generální dohodu o vzájemné spolupráci při využívání a výměně shromážděných souborů údajů a informací pro statistické účely dnes v pražské centrále Českého statistického úřadu podepsali ministr financí Miroslav Kalousek a předseda ČSÚ Jan Fischer.

Cílem této spolupráce je snížit administrativní zátěž respondentů tak, aby nemuseli stejné informace o svých ekonomických aktivitách poskytovat státním úřadům několikrát. Uzavřená dohoda rovněž přispěje ke zkvalitnění statistiky deficitu a dluhu (vládní finanční statistiky), která je tradiční oblastí spolupráce statistických úřadů a ministerstev financí členských zemí Evropské unie.

V praxi se statistikům otevře přístup k řadě ukazatelů z daňových přiznání různých typů a možnost jejich zpracování pro statistické účely. Využití datových zdrojů Ministerstva financí umožní zjednodušit některé statistické výkazy. Podpis generální dohody vytváří podmínky k dílčím dohodám, které budou konkretizovat požadavky ČSÚ i Ministerstva financí. Ty se budou týkat například zpětného poskytování statistických informací a vysvětlení jejich metodiky.

Generální dohoda mezi Ministerstvem financí ČR a Českým statistickým úřadem byla uzavřena v souladu se zákonem č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě a zákonem č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků. Vzájemně předávané údaje a informace budou podléhat přísné ochraně individuálních a jiných důvěrných údajů podle platných právních úprav.

 

Ondřej Jakob                                                          Roman Prorok 
mluvčí Ministerstva financí ČR                                 mluvčí předsedy ČSÚ

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.