CZ EN

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek bude jednat v Moskvě o česko-ruské finanční spolupráci

Na programu pobytu ministra financí ČR Miroslava Kalouska v Ruské federaci je podepsání protokolu ke Smlouvě o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a majetku, dále jednání s ruským ministrem financí Alexejem Kudrinem jakož i s představiteli Mezinárodní investiční banky (MIB) a Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS).

Ministr financí dnes odlétá do Moskvy jako člen doprovodu prezidenta České republiky Václava Klause na jeho čtyřdenní oficiální státní návštěvu Ruska.

Ministr Kalousek podepíše protokol ke smlouvě o zamezení dvojímu zdanění v přítomnosti  prezidentů obou zemí – Václava Klause a Vladimira Putina. Česká vláda protokol schválila 6. prosince 2006, ruská vláda začátkem tohoto měsíce. „Jsem potěšen, že protokol je připraven k podepsání, protože jde o důležitou součást naší smluvní základny. Všechny změny, které v něm byly dojednány, odrážejí mezinárodní vývoj a odpovídají potřebám obou států,“ uvedl ministr Kalousek.

Ministr financí se zúčastní většiny akcí z prezidentova programu. Současně však hodlá návštěvy Moskvy využít k jednání o některých aktuálních dvoustranných otázkách česko-ruských finančních vztahů.
 
Se svým ruským protějškem A. Kudrinem bude v pátek debatovat o dořešení otázky zadlužení bývalého Sovětského svazu a Ruské federace vůči ČR, o činnosti pracovní skupiny pro spolupráci ve finančních a bankovních otázkách zemi oběma zeměmi jakož i o postoji obou zemí k transformaci MIB a MBHS v jednu rozvojovou banku.

Podrobněji bude tato problematika projednávána na sobotní schůzce s nejvyššími představiteli obou mezinárodních bank. Česká republika hraje při jejich transformaci v jednu mezinárodní rozvojovou banku, jejíž cílem je  vytvořit instituci na světové úrovni, společně s Ruskem vůdčí úlohu. Má zájem na tom, aby nová banka fungovala efektivně a v souladu se zájmy svých členských zemích napomáhala rozvoji jejich ekonomik a vzájemného obchodu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.