CZ EN

Ministr Kalousek představil starostům dopady reformy do rozpočtů měst a obcí

Dnes představil ministr financí Miroslav Kalousek na Kongresu starostů a primátorů obcí a měst v Brně dopady  reformy veřejných financí  do sféry rozpočtů měst a obcí. Z prezentace jednoznačně vyplývá , že dopad změn bude v roce 2008 pozitivní. Snižování  celkové daňové zátěže v letech 2009, 2010 bude obcím kompenzováno v plné výši zvýšením podílu na sdílených daních. Toto zvýšení bude navrženo v připravené novele zákona o rozpočtovém určení daní.

Novela zákona o rozpočtovém určení daní by měla obsahovat mimo jiné tyto nové prvky:

  • Novými navrhovanými kritérii pro přerozdělení daňových příjmů mezi jednotlivé obce by se měla stát rozloha a prostý počet obyvatel obce.
  • Předkládaná varianta je postavena na následujících kritériích s příslušnými váhami:
    • rozloha obce – váha 3 %,
    • prostý počet obyvatel obce – váha 3 %,
    • počet obyvatel obce upravený koeficienty velikostních kategorií obcí – návrh zahrnuje snížení počtu velikostních kategorií, snížení progrese koeficientů, zavedení postupných přechodů mezi velikostními kategoriemi – váha 94 %.

Cílem této varianty je odstranit nevýhody současně platného systému rozpočtového určení daní pro obce, tj. zejména odstranit skokové přechody mezi kategoriemi tzv. postupnými přechody a zapojit další kritéria pro přerozdělení, tj. rozlohu obce, prostý počet obyvatel a snížit počet velikostních kategorií obce. Cílem je rovněž posílit výdajové možnosti malých obcí.

Mgr Ondřej Jakob
Mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.