CZ EN

Výsledky prvních auditů na Ministerstvu financí

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý zadal po svém  příchodu do úřadu celkem 16 auditů veřejných zakázek z let 2005 a 2006, které ministerstvo vypsalo za jeho předchůdce Bohuslava Sobotky. Audit prováděly tři renomované právní kanceláře White&Case, DLA Piper a Toman, Devátý&partneři. Z 16 auditů bude u šesti zakázek pokračovat prověřování. Jde převážně o výzvy k jednání v jednacím řízení bez uveřejnění, u nichž bez dalšího zkoumání není možné zjistit, zda okolnosti výběrových řízení v minulosti byly v souladu se zákonem, a rovněž nelze zjistit, jak byla nastavena cenotvorba.

U všech zbylých auditů byly zjištěny dílčí nedostatky, většinou kritizující transparentnost řízení. U čtyřech výběrových řízení – dodávky počítačů Dell, právních služeb firmy Weinhold Legal, antivirové ochrany Symantec od firmy Anect a systému Řízení státního dluhu, který vyhrála firma Trema – nechá ministr financí Vlastimil Tlustý přezkoumat, zda nebude lepší tyto soutěže zrušit.

Ministr financí doporučí kromě personálních opatření také přijetí souboru kroků, které v budoucnu významně ztíží opakování podobných nedostatků.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.