CZ EN

Tisková zpráva ministra financí Vlastimila Tlustého ke dvoustranné smlouvě o narovnání sporů mezi ČR a finanční skupinou Nomura

Po složitých jednáních byla dnes v Praze uzavřena dvoustranná smlouva o narovnání sporů mezi Českou republikou a finanční skupinou Nomura. Po sérii rozhovorů iniciovaných ministrem financí ČR Vlastimilem Tlustým se tak Vládě ČR podařilo dosáhnout smíru, který celkově narovnává vztahy mezi Českou republikou a skupinou Nomura a ukončuje dlouholeté a velmi nákladné spory. Zároveň se tím eliminuje riziko negativního dopadu na státní rozpočet ve výši až 70 miliard Kč.

Historie vztahů ČR se skupinou Nomura

Počátek vzájemných sporů souvisel s investicí Nomury do Investiční a Poštovní banky v roce 1998, s uvalením nucené správy v roce 2000 a následným prodejem podniku IPB za 1 Kč Československé obchodní bance. Následovalo podání celé řady žalob, které vyústily v mnohaletá soudní řízení.

V březnu letošního roku Česká republika prohrála tzv. Londýnskou arbitráž o ochraně investic, následkem čehož měla Česká republika odškodnit Nomuru. Dále pak ČSOB, jednající jménem státu, opakovaně neuspěla ve svých žalobách na Nomuru v souvislosti se sporem o tzv. České pivo. V září letošního roku Městský soud v Praze prvoinstančním rozhodnutím  zamítl žalobu ČSOB proti Nomuře ve výši 24 miliard Kč.

Očekávané odškodnění v tzv. Pařížské arbitráži, ve které se Česká republika domáhala na Nomuře odškodnění za porušení závazků, se pak v průběhu léta snížilo z 263 miliard Kč na 1 až 3 miliardy Kč.

České republice tak hrozilo, že bude nucena vyplatit odškodnění ve výši až 70 miliard korun. Právní náklady České republiky vynaložené v souvislosti s vedením těchto sporů k dnešnímu dni dosáhly 550 milionů Kč.

Co obsahuje dohoda o narovnání se skupinou Nomura

Vláda České republiky za spolupráce ČNB přijala komplexní řešení, které obsahuje řadu kroků směřujících k dosažení celkového narovnání vzájemných vztahů:

  • 1) Na základě dohody budou ukončeny Londýnské i Pařížské arbitráže. Obě strany se zavazují v budoucnu nepokračovat v těchto sporech a nezahajovat nové v souvislosti s prodejem IPB.
  • 2) Česká republika získala kontrolu nad žalobou proti Evropské komisi ve věci nezákonného poskytnutí státní pomoci při prodeji podniku Investiční a Poštovní banky.
  • 3) Posiluje se postavení státu v rámci konkurzu IP banky prostřednictvím převodu pohledávek Nomury na Českou republiku. U specifických nepřevoditelných pohledávek dojde k jejich zpětvzetí Nomurou.
  • 4) Nomura se zavázala poskytnout asistenci při řešení některých žalob IP banky proti státu.
  • 5) V rámci celkového narovnání vztahů bylo nezbytné také ukázat vůli i k řešení trestněprávních otázek. Vláda projevila svou vůli tím, že uložila ministru financí, aby jejím jménem požádal Prezidenta ČR o udělení milosti vyšetřovaným osobám.
  • 6) Dvoustranná smlouva o narovnání s Nomurou předpokládá, že stát vyvine veškeré možné úsilí k narovnání sporů s ČSOB. Po urovnání sporů by mělo dojít k přistoupení ČSOB do této dohody a její transformaci na dohodu trojstrannou.

 

Vlastimil Tlustý
Ministr financí ČR

 

 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.