CZ EN

Česká republika vetovala návrh na zvýšení spotřební daně z piva

Česká republika dnes v Bruselu vetovala návrh Evropské komise na zvýšení spotřební daně z piva. „Jde o principiální otázku. Nejde totiž jenom o zvýšení daní, ale primárně o zvýhodnění vína na úkor piva v celé Evropské unii,“ uvedl dnes v Bruselu ministr financí ČR Vlastimil Tlustý.
 
Na podporu svého návrhu nechal vyrobit speciální odznaky s nápisem Czech Beer, které v Bruselu rozdával politikům i novinářům, a finskému předsednictví předal sud piva.
 
S účinností od 1. ledna 2008 se měla změnit směrnice 92/84/EHS o sbližování sazeb spotřební daně z alkoholu a alkoholických nápojů tak, že měly být navýšeny minimální sazby z alkoholu (líh) o 31 % a z meziproduktů a piva o 4,5 %.
 
Finský návrh vznikl na základě návrhu Evropské komise, ve kterém EK původně požadovala zvýšit sazby daně z alkoholických nápojů o 31 % (tj. o úroveň inflace v letech 1993-2005). Po jeho odmítnutí ze strany 4 států EU byl předložen aktuální návrh ve výši 4,5 procenta.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.