CZ EN

Evropská komise zveřejnila čtvrtou zprávu o praktických přípravách na budoucí rozšíření eurozóny

Evropská komise dnes zveřejnila v pořadí čtvrtou zprávu o postupu příprav budoucích členů eurozóny. Tato zpráva hodnotí technické přípravy na zavedení eura, nikoli vývoj ekonomických parametrů dané země. V případě České republiky tak Komise pozitivně hodnotí zejména nedávné vládní rozhodnutí o scénáři zavedení eura, které určuje rámec pro přípravu národního plánu zavedení eura.

Míra připravenosti jednotlivých nových členských zemí EU závisí na jimi stanoveném datu zavedení eura. Pozice České republiky odpovídá tomu, že datum zavedení eura zatím vláda nestanovila. „Rozhodnutí o datu přijetí eura bychom uvítali. Umožnilo by nám harmonogram příprav jednoznačně načasovat,“ říká Petr Očko, pověřený národní koordinátor zavedení eura. Řada přípravných kroků je na datu našeho vstupu do eurozóny sice nezávislá, jasný harmonogram je však důležitý zejména pro podniky a podnikatele, kteří budou upravovat své účetní a informační systémy. „Zejména exportně orientované podniky by uvítaly relativně brzké datum vstupu do eurozóny,“ dodává pověřený národní koordinátor.

Podstatná část kritérií, kterými Evropské komise charakterizuje stav praktické připravenosti na zavedení eura, bude splněna schválením národního plánu zavedení eura. Český národní plán bude hotov v březnu příštího roku. Prodloužení původního termínu, kterým byl konec letošního roku, chce pověřený národní koordinátor využít k důkladné revizi předběžné verze národního plánu a zapojení dalších klíčových aktéru do procesu jeho přípravy. „Velmi cenné jsou pro nás informace o přípravách na zavedení eura ve Slovinsku, na Kypru a na Maltě. Tyto země s ohledem na blízké datum zavedení eura pokročily v přípravách již velmi daleko a jejich zkušenosti zapracujeme do českého národního plánu,“ uvedl Petr Očko k obsahu zprávy Evropské komise.

Skutečnost, že vláda tento týden pověřila funkcí národního koordinátora nepolitického odborníka, je zárukou kontinuity procesu zavádění eura a směrem k Evropské komisi je jasným signálem, že si Česká republika svůj závazek přijmout euro uvědomuje. „Euro zavedeme, až na to bude naše ekonomika připravena a bude jasná politická vůle k takovému kroku. Dáváme však na vědomí, že v přípravách pokračujeme a nepodceňujeme je,“ říká ke zprávě Evropské komise Petr Očko.

 


Doplňující informace:

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.