CZ EN

Snížená sazba DPH u oprav a nové výstavby bytů a domů

Sazba daně z přidané hodnoty u bytové výstavby je v poslední době předmětem častých dotazů. Ministerstvo financí proto k této problematice sděluje následující.

Česká republika při rozhovorech o vstupu do Evropské unie vyjednala výjimku, podle které je u dodání, převodu a také u oprav, rekonstrukcí a modernizací (tj. u stavebních a montážních prací) bytů, rodinných a bytových domů uplatňována snížená sazba DPH ve výši 5 procent. Tato výjimka platí do 31.12.2007. Ministerstvo financí má zájem na tom, aby snížená sazba platila i po tomto datu.

Pětiprocentní DPH u oprav, rekonstrukce a modernizace bytů a domů je řešena v rámci tzv. přílohy „K“ k 6. směrnici, která upravuje pro členské státy EU uplatnění DPH u činností s vysokým obsahem práce. ČR v březnu tohoto roku sdělila Evropské unii svůj zájem uplatňovat sníženou sazbu DPH nejen u oprav bytů, ale i u dalších dvou služeb, kterými jsou - domácí péče o děti, nemocné a zdravotně postižené občany a úklidové práce v domácnostech. K použití snížené sazby DPH v těchto oblastech je zapotřebí souhlas všech členských států EU.    

Snížená sazba DPH u nové výstavby bytů a rodinných a bytových domů bude po 31.12.2007 řešena v rámci sociální politiky státu. Ministerstvo financí do konce října předloží vládě ke schválení novou definici bydlení, které bude v rámci této sociální politiky státu podléhat pětiprocentní dani z přidané hodnoty. Zájmem je, aby záběr této definice byl s ohledem na současný stav bytového fondu v ČR a potřebu jeho obnovy co nejširší.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.