Vláda schválila novelu zákona o spotřebních daních

Vláda na svém dnešním zasedání schválila změnu zákona č.353/2003 Sb., o spotřebních daních. Součástí této novely je mj. úprava sazeb spotřební daně z tabákových výrobků.

Nová úprava souvisí se završením přechodného období dohodnutého při vstupu ČR do EU. Podle toho je ČR povinna dosáhnout minimální spotřební daň z cigaret ve výši 57 % z ceny pro konečného spotřebitele a 60 € na 1000 ks, u tabáku ke kouření - jemně řezaného - minimálně 32 € na kg, a to do 31. prosince 2006. Co se týče cigaret, platí přechodné období do 1. ledna 2008. K tomuto datu musí být dosaženo minimální sazby pro cigarety v EU, tj. 57 % z ceny pro konečného spotřebitele a 64 € na 1000 ks.

V současné době činí pevná část spotřební daně u cigaret 73 haléřů za kus a procentní část 25 % z ceny. Od 1. ledna 2007 by tedy podle novely zákona měla daň činit při současném kurzu eura 1,69 Kč za kus a 57 procent z ceny.

V současné době je z krabičky cigaret s 20 kusy, která stojí 44 Kč, vybírána spotřební daň ve výši 27,20 Kč. Navýšení ceny takovýchto cigaret po zvýšení daně pak bude závislé na výrobních a marketingových strategiích výrobců. Lze očekávat zvýšení v rozmezí 12 – 15 Kč na krabičku cigaret s 20 kusy.

Předpokládaný přínos pro státní rozpočet z navýšení daňových sazeb bude v příštím roce zhruba 10 mld. Kč.

Konkrétní výše navržených sazeb od 1. ledna 2007:

Sazba daně
Celková změna v % Z toho pevná část Minimální sazba
celkem nejméně však
cigarety 32% 0,85 Kč/kus

1,75 Kč/kus

doutníky, cigarillos 1,15 Kč/kus
tabák ke kouření 1090,00 Kč/kg

Novela zákona o spotřební dani se týká rovněž úprav v oblasti daňového zvýhodnění biopaliv a začlenění zákona o barvení a značkování některých středních, těžkých plynových, těžkých topných a mazacích olejů do rámce zákona o spotřebních daních. Povinnost značkovat některé další minerální oleje a chemické výrobky bude z důvodu zamezení daňovým únikům bude další novinkou předkládaného zákona.