CZ EN

Dokončení interního auditu v ČKA

Ministr financí ČR byl informován o dokončení interního auditu v České konsolidační agentuře (ČKA). Jeho cílem bylo prověřit, zda proces postoupení pohledávek  za dlužníkem CETUS, a.s. v likvidaci proběhl v souladu s vnitřními předpisy, především směrnicí  „Individuální postupování pohledávek z ČKA“.

Interní šetření konstatovalo, že nebyly zaznamenány odchylky od standardu a celý proces se uskutečnil v souladu s vnitřními předpisy. Jednotlivé kroky probíhaly komisionálně, rozhodnutí a schvalovací procesy dělaly kolektivní orgány ČKA.

Na základě těchto poznatků se Ministerstvo financí nedomnívá, že by došlo k porušení nastaveného systému správy pohledávek v ČKA. Dá se tedy předpokládat, že údajné korupční jednání bývalé členky představenstva, z něhož je podle informací policie podezřelá, bylo, pokud se potvrdí a prokáže, individuálním selháním konkrétní osoby a ne důsledkem chybně nastavené metodiky.

O tom, jestli byl spáchán trestný čin, nechť rozhodnou příslušné orgány. Zájmem Ministerstva financí je zamezit jakémukoli možnému rozšíření či opakování podobných jevů.

V této souvislosti zahájil kontrolní odbor ministerstva ve spolupráci s ČKA prověrku celého portfolia pohledávek, které v ČKA spravovala  bývalá členka představenstva.

Vzhledem k tomu, že se neprokázalo selhání systému správy  pohledávek v ČKA, ministr financí v tuto chvíli neuvažuje o dalších personálních změnách ve vedení České konsolidační agentury.

Vedení ČKA bude pokračovat v plnění úkolů, souvisejících s ukončením činnosti ČKA v roce 2007. Na základě změny zákona o ČKA, prosazeného ministerstvem financí, již ČKA od 1.1.2006 nemůže přebírat žádné nové pohledávky a její činnost bude ukončena do konce roku 2007.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.