CZ EN

Výsledky provozování loterií a sázkových her v roce 2005

Loterie a sázkové hry i v minulém roce pokračovaly v rychlém růstu. Objem vsazených peněz vzrostl o 6,1 mld. Kč na 90,7 mld. Kč, což znamená nárůst o 7,2 %. Stejným tempem vzrostl o téměř 5 mld. Kč na celkem 69 mld. Kč objem vyplacených výher. "Loňské výsledky potvrzují, že roční přírůstky nad pět miliard zůstávají udržitelné," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Dominantním segmentem s podílem 55 % i loni zůstaly výherní hrací přístroje. "Vsazená částka podle očekávání loni překročila hranici 50 mld. Kč, zejména díky tomu, že počet hracích přístrojů přesáhl 52 000. Růst loni pokračoval i přes rostoucí počet obcí a měst, které hrací přístroje vytlačují z center nebo z celých obcí a zakazují jejich provozování," říká Tomáš Prouza.

Jediným segmentem, který loni zaznamenal pokles, byla kasina. Z téměř 11 mld. Kč sázek v roce 2004 poklesla vsazená suma na 10,1 mld. Kč. Naopak negativní trend zvrátili provozovatelé kursových sázek, kteří přilákali 11,4 mld. Kč, což je o 700 mil. Kč více než v roce 2004 a o 200 mil. Kč více než v dosud rekordním roce 2003. "Je vidět, že lidé pozitivně reagují na rozšiřující se nabídku kursových sázek a očekáváme, že výsledky roku 2006 budou díky významným sportovním událostem ještě lepší," říká Tomáš Prouza.

Také číselné loterie zvrátily loňský propad a se vsazenými 6,9 mld. Kč se vrátily na úroveň roku 2003. Stejně jako v předchozích třech letech zaznamenaly nejvyšší nárůst technické hry, kde celková vsazená částka vzrostla o téměř 3 mld. Kč na 12 mld. Kč. "Hlavním tahounem v této oblasti jsou elektromechanické rulety a postupně roste i význam videoloterijních terminálů," vysvětluje Tomáš Prouza.

Rychlejším tempem než objem sázek, o téměř 11 %, loni vzrost odvod peněz na veřejně prospěšné účely. "Provozovatelé přispěli na veřejně prospěšné účely částkou 2,3 mld. Kč. Je jen škoda, že parlament neschválil navrženou novelu loterijního zákona, podle které by museli provozovatelé zveřejnit, komu přesně tyto peníze poskytli," připomíná Tomáš Prouza.

Do státního rozpočtu a do rozpočtu obcí odvedli provozovatelé na správních poplatcích 2,3 mld. Kč a dalších 990 mil. Kč získaly obce na místních poplatcích za provozování výherních hracích přístrojů.
 

Statistiky

  • Přehled výsledků loterií a sázkových her za rok 2005
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.