Vyjádření Finančně analytického útvaru Ministerstva financí

Banka oznámila FAU obchod, který spočíval v tom, že byla odeslána částka 500 mil. Kč z účtu oznamované společnosti na bankovní účet vedený v zahraničí. Na základě tohoto oznámení zahájil FAU vlastní šetření. Jeho součástí bylo i vznesení dotazu na partnerskou jednotku do zahraničí.

Vzhledem k tomu, že věc již šetří orgány činné v trestním řízení, bylo zahraniční partnerskou jednotkou doporučeno nadále postupovat ve smyslu „Úmluvy o praní, vyhledávání, zadržování a konfiskaci výnosů ze zločinu“, přijaté v roce 1990 ve Štrasburku, tj. aby žádost o bankovní informace byla řešena cestou mezinárodní právní pomoci.

Počátkem měsíce dubna t.r. se na FAU se svojí písemnou žádostí obrátila jedna ze složek Policie ČR s tím, že ve výše uvedené věci začala provádět šetření na podezření legalizace výnosů z trestné činnosti a současně FAU požádala o poskytnutí informací, které má tento útvar k dispozici. Uvedený postup je plně v souladu se zákonem. Požadované informace byly policejním orgánům poskytnuty.

V současné době, na základě závažných informací předaných ČKA, vypracoval FAU oznámení na podezření ze spáchání trestného činu majetkové povahy. Toto oznámení bylo v dopoledních hodinách dnešního dne předáno orgánům činným v trestním řízení.

Karel Korynta, ředitel FAU